William Sutherland

Begin 20ste eeuw ontdekte osteopathie-student William Sutherland (1873-1954), dat de schedelbeenderen konden bewegen. Om zijn verdere theorie te bewijzen deed hij verschillende experimenten. Sutherland zette houten helmen op en bond riemen om zijn hoofd om de bewegingen van zijn schedelbotten te verhinderen. Het gevolg was dat Sutherland last kreeg van klachten als hoofdpijn en spijsverteringsproblemen waarmee hij bewees dat schedelbotten daadwerkelijk bewogen.

Sutherland breidde zijn onderzoek uit door ook de hersenen, het ruggenmerg, het vlies rondom het centrale zenuwstelsel (duramembraam), het hersenruggenmergvloeistof en het heiligbeen (sacrum) onder de loep te nemen. Sutherland ontdekte dat deze allemaal een ritmische beweging voortbrachten.
Hij noemde deze beweging de ‘levensadem’.

Sutherlands nieuwe benadering van de osteopathie werd craniale osteopathie genoemd.

Franklyn Sills

Franklyn Sills (van Amerikaanse oorsprong) was gefascineerd door het werk van Dr. William Sutherland.

Sills was de vroege pionier in de ontwikkeling van een biologisch-dynamisch begrip en aanpak van cranio Sacraal Therapie in de jaren ’80. In de afgelopen vijfentwintig jaar is deze aanpak verspreid over de hele wereld.

Sills is medeoprichter en mededirecteur van het Karuna Institute. Hij heeft geholpen bij de start van CTET biodynamische opleidingsorganisatie van Londen. Sills doceert in het Verenigd Koninkrijk, Europa (Duitsland, België, Spanje, Italië, Zwitserland) en de VS. Ook is hij auteur van verschillende boeken. 

John Upledger

De cranio-Sacraal Therapie van John Upledger ging als volgt: In de jaren’70 assisteerde Upledger bij een operatie waarbij hij duramembraan moest stil houden, maar het membraan bleef maar ritmisch kloppen.

Het ritme kwam echter niet overeen met het hart ritme en het ademhalingssysteem. Hij ontdekte dat het hersenruggenmerg vloeistof een eigen ritme had. Upledger verdiepte zich vervolgens in de ideeën van Sutherland en op basis hiervan ontwikkelde hij de cranio-Sacraal Therapie.

Etiënne Peirsman

Etiënne Peirsman heeft cranio-sacraal therapie toegankelijk gemaakt voor iedereen. Hij is auteur van de boeken: ‘Cranio-sacraal therapie voor en door iedereen’ en ‘Cranio-sacraal therapie voor baby’s en kinderen’. Ook heeft Peirsman cranio-sacraal academies opgericht in Bussum en de VS waar hij doceert.